Aurinkopaneelit
Aurinkopaneeli on fiksu valinta Suomenkin olosuhteisiin! Kauttamme saat kattavan valikoiman erikokoisia jäykkiä, taiteltavia ja rullattavia aurinkopaneeleja.
Jos et löydä valikoimastamme etsimääsi kysy ihmeessä meiltä, koska kauttamme saat myös muiden valmistajien aurinkopaneeleita.
Piistä valmistettu aurinkopaneeli muuttaa auringosta tulevan säteilyenergian sähköiseen muotoon ja tuloksena syntyy tasajännite, jota voidaan käyttää yksinkertaisimmillaan vaikkapa 12 voltin akkujen lataamiseen sekä suorasähkön syöttöön. Sähköä tuottavat aurinkopaneelit ovat puolijohteita, joissa käytetty piin raaka-ainemateriaali on samaa, jota elekroniikkateollisuus käyttää mikropiirien valmistuksessa.
Perinteisesti piikennoja on valmistettu piitä “kasvattamalla” ja kun kasvatettu piitanko leikataan noin 300 µm paksuisiksi viipaleiksi, saadaan piekiekko, johon kerrostetaan ns. puolijohderajapinnat. Näin valmistetun piikennon ala- ja yläreunan väliin syntyy valon vaikutuksesta elektroninen varaus (=jännite), jonka suuruus on noin 0.4 – 0.5 volttia tasajännitettä. Kun näitä kennoja kytketään paneelissa sarjaan riittävän monta, saadaan paneelin kytkentänavoista tasajännite, jonka suuruus on valomäärästä riippuen muutamasta voltista aina noin 20 volttiin saakka.
Edellä esitetyllä tavalla valmistetaan siis ns. kiteiset aurinkokennot (yksikide ja monikiderakenne) ja niiden ehdottomana hyvänä puolena fyysikot pitävät kiderakenteen stabiilisuutta eli piikide ei muuta olomuotoaan vuosienkaan saatossa. Käyttäjän kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kenno tuottaa uutena saman verran sähköä kuin kymmenien vuosien käytön jälkeen.
Kiteisten kennojen muut laatuominaisuudet, kuten valoherkkyys auringon valon säteilyn suhteen näyttävät riippuvan jonkin verran kiderakenteen ominaisuuksista (yksikide, monikide) mutta ensisijaisesti valmistettujen kennojen tasalaatuisuudesta. Useat paneelien valmistajat testaavat jokaisen aurinkopaneelissa käytetyn kennon osan erikseen ja laittelevat (= valikoivat) samanlaatuiset kennot aina samaan aurinkopaneeliin. Näin valmistettu aurinkopaneeli on erittäin tasalaatuinen ja tuottaa myös heikoissa olosuhteissa paremmin kuin epätasalaatuinen aurinkopaneeli.